Lando Norris domineerde de eerste no-safety-car Grand Prix van Singapore in de geschiedenis
5 min

Tereza Hořínková
News.gp journalist en een meisje met grote dromen

Formule 1 f1singapore landonorris f1zondag meldt

Lando Norris domineerde probleemloos de allereerste GP van Singapore in de geschiedenis zonder dat er een safety car werd ingezet en eindigde meer dan 20 seconden voor Max Verstappen.

F1 & MotoGP nieuws elke dag in je inbox.

Startraster

Na een geweldige ronde in de kwalificatie van zaterdag begon Lando Norris de Grand Prix van Singapore vanaf pole position, zijn rivaal en op dit moment leider in het kampioenschap, Max Verstappen, startte direct naast hem vanaf de tweede plaats.

Mercedes-coureurs hadden de tweede rij voor zichzelf, terwijl de Ferrari-coureurs pas vanaf rij 5 konden vertrekken na een nachtmerrieachtige kwalificatie gisteren. Charles Leclerc startte vanaf P9 nadat zijn tijd werd geschrapt met Carlos Sainz vlak achter hem na zijn grote shunt in Q3. De Spaanse coureur liep het risico een straf te krijgen voor het wisselen van de versnellingsbak, maar uiteindelijk had hij geen nieuwe nodig.

Williams-coureurs, Alex Albon en Franco Colapinto, startten vanaf de zesde rij na problemen in de kwalificatie en nadat ze er sterk uitzagen in de trainingen.

Sergio Perez wist gisteren slechts P13 te bemachtigen na een verrassende exit uit Q2 vanwege remproblemen.

Sauber-coureurs voltooiden de grid helemaal achteraan in P19 en P20.

Race

Na de start wist Lando Norris zijn eerste plaats te behouden en zelfs na de eerste ronde aan de leiding te blijven, waarmee hij zijn (niet-)beroemde vloek doorbrak van het telkens in ronde 1 verliezen van de leiding bij een start vanaf poleposition.

Er was geen contact tussen de coureurs in bocht 1, maar sommige auto's, waaronder Leclerc, Alonso en Albon, gingen wijd door een laag stof op de baan en moesten de vluchtstrook gebruiken.

Daarom verloor Alex Albon 4 posities, hij zakte van P11 naar P15, terwijl hij op de radio meldde: “Franco divebombed”. Het was echter meer zijn eigen schuld, want het leek erop dat hij vergat de escape road te gebruiken nadat hij wijd was gegaan en daar op het laatste moment naartoe moest, wat hem kostbare tijd kostte. Ondertussen sprong zijn teamgenoot Franco Colapinto van P12 naar P9.

Charles Leclerc voor Ferrari won één positie na de start, terwijl Carlos Sainz, voor wie het de 200e Grand Prix is, er twee verloor.

Het tempo kwam er een beetje in met Norris aan de leiding met een achterstand van 4,5s op Verstappen in ronde 10.

De eerste pitstop kwam in ronde 11 toen Daniel Ricciardo werd opgeroepen voor een vroege bandenwissel, wat de monteurs 3,5 seconden kostte. Een beetje meer dan de Australische coureur zou willen.

Alex Albon meldde problemen en moest in ronde 17 opgeven vanwege een vermoedelijk koelprobleem, terwijl Norris 12 seconden leidde.

In ronde 21 meldde Hamilton, in zijn Grand Prix-nummer 350, dat hij de muur raakte rond de ingang van de pits, maar herhalingen toonden aan dat hij dat waarschijnlijk gewoon aannam nadat hij over de stoeprand gleed vlak voordat hij de pits inreed.

Na de pitstop klaagde Hamilton meerdere keren over de moeilijkheden die de harde band hem bezorgde, maar zijn engineer hield hem rustig.

In ronde 30 had Norris, de leider in de race, een groot moment waarbij hij in bocht 14 de muur raakte en zijn voorvleugel beschadigde. Hij behield echter de leiding ver voor Verstappen.

In ronde 39, na lang wachten op een safety car, die geen reden had om naar buiten te komen, gaat Oscar Piastri eindelijk pitten en komt terug op de vijfde plaats achter Hamilton op versere banden.

Ferrari voerde in ronde 43 teamorders in, omdat Leclerc sneller was achter Sainz, die de Monaqasque voorbij liet gaan omdat hij Hamilton voorin kon inhalen en hem 7 ronden later inhaalde.

Piastri veroverde in ronde 45 de laatste podiumplaats na een geweldige actie op Russell.

In ronde 48, had Norris weer een groot moment met de muur, op dezelfde plaats waar George Russell in de laatste ronde van de race crashte, maar de McLaren-coureur bleef kalm.

Twee ronden voor het einde moest Magnussen opgeven vanwege een onbekend probleem nadat hij de snelste ronde had neergezet, die later werd geschrapt. Ricciardo ging op zoek naar een nieuwe set zachte banden om te proberen de snelste ronde neer te zetten, wat hem lukte en hij stal het ene punt van Norris.

Lando Norris domineerde de Grand Prix van Singapore volledig en eindigde meer dan 20 seconden voor Max Verstappen. Oscar Piastri zorgde voor de 1-3 finish voor McLaren.

George Russell wist Charles Leclerc aan het einde nog achter zich te houden voor de vierde plaats, terwijl Lewis Hamilton zesde werd, gevolgd door de tweede Ferrari van Carlos Sainz als zevende.

Fernando Alonso eiste goed 4 punten op voor Aston Martin voor de achtste plaats, voor Nico Hulkenberg op de negende plaats, die 2 waardevolle punten voor Haas veiligstelde. De moeizame Sergio Perez maakte de top 10 compleet.