Enea Bastianini wint dramatische Emilia Romagna GP met inhaalactie op laatste ronde
22. 09. 2024
7 min

Eliška Ryšánková
News.GP-journalist die alles te maken heeft met de spannende wereld van de MotoGP en Formule 1.

MotoGP motogpemiliaromagna motogps zondag meldt eneabastianini

Enea Bastianini behaalde een spannende overwinning tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna na een dramatische laatste ronde-actie op Jorge Martin. Ducati boekte hun 100e overwinning in de eredivisie en stelde het wereldkampioenschap voor constructeurs veilig tijdens een weekend vol actie. Lees meer over de strijd om de MotoGP-titel op weg naar Indonesië!

F1 & MotoGP nieuws elke dag in je inbox.

Enea Bastianini claimde de overwinning na een dramatische inhaalactie op de laatste ronde tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna. Bastianini, bijgenaamd "The Beast," toonde een hoog tempo gedurende de race en zorgde voor een historische overwinning voor Ducati. De Italiaanse fabriek vierde ook een mijlpaal door hun 100e overwinning in de eredivisie te behalen en het wereldkampioenschap voor constructeurs binnen te halen.

Jorge Martin maakte een perfecte start en ging aan de leiding in bocht 1, voordat Francesco Bagnaia hem in de openingsronde inhaalde. Naarmate de race vorderde, behield Bastianini de derde plaats en bleef hij dicht bij de leiders. In ronde 2 crashte Brad Binder in bocht 4, maar hij kwam als 21e weer terug in de race. Bagnaia maakte ondertussen een klein foutje, waardoor Martin dichterbij kon komen. Martin’s eerste inhaalpoging kwam in bocht 8 maar was’s niet succesvol. In ronde 4 heroverde hij echter de leiding. Bastianini volgde snel met een eigen manoeuvre, passeerde zijn teamgenoot en schoof op naar de tweede plaats.

In de beginfase werd de snelste ronde uitgewisseld tussen de rijders, waarbij Pedro Acosta een indrukwekkende snelheid liet zien voordat Martin in de lage 1:31 dook. Acosta&rsquo's race kwam vroegtijdig ten einde toen hij crashte in bocht 15 met nog 19 ronden te gaan, waardoor Marc Marquez naar de vierde plaats steeg en Marco Bezzecchi naar de vijfde plaats. Bagnaia, die het gat naar de leiders probeerde te dichten, zette de snelste ronde van de race neer, maar het noodlot sloeg toe toen hij een fout maakte in ronde 21 en crashte in bocht 8, waardoor Martin een nog grotere voorsprong in het kampioenschap kreeg.

Het gevecht om de overwinning werd in de slotfase heviger, met Bastianini die dichter bij Martin kwam. In de laatste ronde maakte Bastianini een beslissende beweging in bocht 4, waardoor Martin wijd ging en de leiding nam. Hij kwam over de finish met 5,002 seconden voorsprong op Martin, die tweede werd. Marc Marquez maakte het podium compleet en sloot daarmee een sterk weekend af.

Bezzecchi eindigde als vierde na een solide race en koos als enige rijder voor een zachte achterband, terwijl Franco Morbidelli de top vijf compleet maakte na een gevecht vanaf P10. Maverick Viñales eindigde de race als zesde en was daarmee de topcoureur van Aprilia.

Fabio Quartararo zette zijn sterke prestaties van het hele weekend voort met een zevende plaats, waarmee hij gedurende het hele weekend binnen de top 10 bleef. Aleix Espargaro pakte de achtste plaats, gevolgd door Alex Marquez op de negende plaats en Miguel Oliveira die de top 10 afsloot.

Bastianini’s overwinning kwam na een spannende strijd met Jorge Martin, die zijn voorsprong in het kampioenschap uitbreidde naar 24 punten, terwijl Francesco Bagnaia niet finishte. Martin, die tweede werd, heeft nu een sterkere voorsprong in de titelstrijd. Ondertussen behaalde Marc Marquez de laatste podiumplaats en steeg naar de vierde plaats in de tussenstand van het kampioenschap.

Het weekend boordevol actie zat vol wendingen. Het kampioenschap gaat nu naar het Pertamina Mandalika Circuit in Indonesië. Mis de Grand Prix vol actie van volgend weekend&rsquo niet, want Jorge Martin probeert zijn voorsprong in het kampioenschap verder uit te breiden.