4 min

Tereza Hořínková
News.gp journalist en een meisje met grote dromen

Formule 1 f1usa charlesleclerc ferrari meldt

Charles Leclerc nam de leiding bij de start en controleerde de race. Hij finishte voor zijn teamgenoot Carlos Sainz voor een 1-2 finish van Ferrari tijdens de GP van de Verenigde Staten in Austin.

F1 & MotoGP nieuws elke dag in je inbox.

Startraster

Lando Norris start de Grand Prix van de Verenigde Staten vanaf pole position, met naast hem F1-titelkandidaat Max Verstappen op de eerste rij.

De tweede rij is volledig in handen van Ferrari, met Carlos Sainz op de derde plaats en Charles Leclerc op de vierde, terwijl Oscar Piastri de top vijf compleet maakt.

Pierre Gasly start vanaf de verbazingwekkende zesde plaats voor Alpine met beide Haas-auto's vlak achter hem.

Sergio Perez start als 10e, nadat hij Verstappen’s geweldige prestatie wederom niet kon evenaren.

Lewis Hamilton start achteraan nadat hij verrassend werd uitgeschakeld in Q1.

Zowel Zhou Guanyu als Liam Lawson kregen gridstraffen voor motorwissels.

George Russell start na zijn crash in Q3 vanuit de pitstraat nadat hij is teruggevallen op oudere onderdelen.

Race

De race begon sterk met een gevecht tussen pole-sitter Lando Norris en tweede Max Verstappen in bocht 1, met een beter resultaat voor de Nederlander.

Dat duurde echter niet eens een paar seconden, want ze gingen allebei wijd, waardoor Charles Leclerc, die als vierde van start ging, genoeg ruimte kreeg om langszij te komen. Norris viel zelfs terug naar de vierde plaats, terwijl Carlos Sainz de Brit ook passeerde.

Er was ook een contact tussen Alex Albon en Esteban Ocon vlak na de start, waarbij de Fransman helemaal achteraan het veld viel.

De volgorde bovenaan na de eerste ronde was Leclerc aan de leiding, Verstappen vlak daarachter, gevolgd door Sainz en dan zeker de ongelukkige Norris.

Een ander drama liet niet lang op zich wachten toen Lewis Hamilton, na 5 plaatsen te hebben goedgemaakt na de start, spinde in bocht 19 en pas in de derde ronde van de race vast kwam te zitten in het grind, waardoor de eerste safety car sinds de Grand Prix van Canada werd opgeroepen.

Na de herstart in ronde 6 meldde Sainz dat hij iets 'als brandstof’ rook en moeite had met zijn vermogen, maar toch wist hij zijn positie te behouden.

Zhou spinde in de eerste bocht nadat hij grip verloor in ronde 10 en viel naar de achterkant van het veld.

Het weekenddrama tussen Liam Lawson en Fernando Alonso ging verder in ronde 11, toen de Nieuw-Zeelander de veteraan in het stof liet bijten en naar de elfde plaats reed.

Terwijl Leclerc zijn voorsprong op Verstappen vooraan uitbreidde, was de eerste coureur die naar de pits moest Zhou in ronde 14, gevolgd door zijn teamgenoot Valtteri Bottas.

In dezelfde ronde kreeg George Russell slecht nieuws over de radio, want hij kreeg een tijdstraf van 5 seconden voor het van de baan drukken van Bottas.

De eerste stop van de coureurs bovenaan kwam in ronde 22, met Sainz die mediums verruilde voor harde. Verstappen stopte in ronde 26, gevolgd door Leclerc de ronde erna. Norris pitchte even later in ronde 32, waardoor Leclerc weer aan de leiding kwam.

Voormalige teamgenoten Pierre Gasly en Yuki Tsunoda kregen vervolgens allebei een tijdstraf van 5 seconden. De Fransman voor het verlaten van de baan en het behalen van een voordeel en de Japanner voor het van de baan drukken van een andere coureur.

McLaren’s beslissing om later te pitten was bedoeld om een bandenvoordeel te behalen in de slotfase en dat werd duidelijk toen Norris zijn achterstand op Verstappen, die klaagde over zijn grip, snel verkleinde.

De strijd tussen Norris en Verstappen begon pas echt in ronde 47, toen de McLaren-coureur zijn eerste poging deed om de leider in het kampioenschap in te halen, maar dat mislukte.

In ronde 52 kwam hij uiteindelijk op voorsprong, maar met een inhaalactie buiten de baan, wat resulteerde in een straf voor Norris. Dat kalmeerde Verstappen, ondanks dat hij achter de McLaren-coureur zat.

Vooraan was er geen twijfel over Leclerc's en Ferrari's dominantie, met Sainz op de tweede plaats, op weg naar een triomfantelijke een-twee-finish.

Charles Leclerc domineerde de Grand Prix van de VS na een briljante start. Met Carlos Sainz, die als tweede achter hem eindigde, zorgden ze voor de tweede 1-2 finish van het seizoen voor Ferrari.

Max Verstappen eindigde als derde, gevolgd door zijn kampioenschapskandidaat Lando Norris op de vierde plaats met een teleurstellende penalty.

Oscar Piastri finishte als vijfde voor Red Bull’s Sergio Perez.

George Russell verzekerde zich van een verbazingwekkende zevende plaats voor Mercedes na een start vanuit de pitstraat, gevolgd door nog een geweldig resultaat van Nico Hulkenberg.

Liam Lawson verzekerde zich van twee punten door negende te worden tijdens zijn comebackweekend voor RB. Franco Colapinto maakte de top 10 compleet en bewees opnieuw dat hij volgend jaar een F1-zitje waard is.