Francesco Bagnaia triomfeert in Tissot Sprint tijdens Pertamina Grand Prix, vergroot MotoGP-voorsprong

28. 09. 2024
6 min

Eliška Ryšánková
News.GP-journalist die alles te maken heeft met de spannende wereld van de MotoGP en Formule 1.

MotoGP meldt motogps zaterdag motogpindonesia

Francesco Bagnaia heroverde zijn dominantie tijdens de Pertamina Grand Prix met een spannende overwinning in de Tissot Sprint. De regerend MotoGP-wereldkampioen vocht tegen teamgenoot Enea Bastianini in een nagelbijtende race over 13 ronden, terwijl Marc Marquez de laatste podiumplek veiligstelde. Ondertussen zorgde een crash van Jorge Martin voor nog meer drama in de strijd om het kampioenschap.

F1 & MotoGP nieuws elke dag in je inbox.

Francesco Bagnaia heroverde zijn dominantie in de Tissot Sprint tijdens de Pertamina Grand Prix en bewees dat hij niet te stoppen is in de intense strijd over 13 ronden. De regerend kampioen verzekerde zich van 12 cruciale punten en kwam net voor teamgenoot Enea Bastianini over de finish, terwijl Marc Marquez het podium completeerde na een fel gevecht met Bastianini.

Het raceweekend in Indonesië gaf ook een andere wending aan het kampioenschap. Jorge Martin, die aan de leiding reed, kreeg een kostbare crash die hem kostbare punten kostte. Martin was briljant van start gegaan en stormde naar voren met Bagnaia vlak achter zich, die de buitenste lijn in bocht 1 trotseerde. Martin leidde in de openingsronde, terwijl Marquez snel vooruitgang boekte vanaf zijn 12e startplaats.

Maar aan het einde van ronde 1 kwam het drama toen Martin crashte in de lastige bocht 16. Hij kwam later weer terug, maar zijn achterstand was niet meer dan een kleine achterstand. Hoewel hij later weer aansloot, gaf zijn val Bagnaia de leiding en opende de deur voor een fel gevecht om het podium, met Marco Bezzecchi, Acosta en Marquez die elkaar in de haren vlogen. Marquez passeerde Acosta in ronde 3 en verzekerde zich van een plek in de top drie, terwijl Acosta onder druk kwam te staan van Bastianini en terugzakte naar de vijfde plaats.

Vooraan was het tempo onverbiddelijk, met Bezzecchi die de snelste ronde neerzette voordat hij in ronde 7 ternauwernood een ramp vermeed. Door zijn fout viel hij terug naar de vierde plaats, terwijl Martin zich terugvocht naar de top 10 nadat hij Jack Miller had gepasseerd.

Naarmate de race zijn einde naderde, kwam Bastianini dichter bij Marquez, met het oog op de tweede plaats. Met nog drie ronden te gaan sloeg Bastianini zijn slag in bocht 10 in ronde 12 en reed naar P2.

In de laatste ronde hield Bagnaia het hoofd koel en verzekerde zich van de overwinning. Marquez pakte de derde plaats en voegde daarmee zeven waardevolle punten toe aan zijn kampioenstotaal, wat cruciaal zou kunnen blijken in de loop van het seizoen. Bezzecchi kon ondanks zijn vroege racetempo niet herstellen na zijn fout en werd vierde, ruim voor Franco Morbidelli, die Acosta passeerde en de rookie als zesde achterliet. Acosta eindigde met iets minder dan een halve seconde op Maverick Viñales.

In het middenveld maakte Johann Zarco indruk met een solide achtste plaats, voor Fabio Di Giannantonio, die het laatste punt opeiste. Martin kon ondanks zijn pittige rit slechts als 10e finishen, waardoor hij punten misliep.