Francesco Bagnaia behaalt 8e overwinning tijdens Motul Grand Prix van Japan, strijd om kampioenschap loopt op | Volledig raceverslag

06. 10. 2024
5 min

Eliška Ryšánková
News.GP-journalist die alles te maken heeft met de spannende wereld van de MotoGP en Formule 1.

MotoGP motogpjapan francescobagnaia meldt motogps zondag

Francesco Bagnaia heeft zijn achtste overwinning van het seizoen 2024 veiliggesteld met een indrukwekkend optreden tijdens de Motul Grand Prix van Japan. Bagnaia's overwinning verkleint zijn achterstand op Jorge Martin, die tweede werd na een opmerkelijke aanval vanaf de 11e plaats. Met slechts 10 punten tussen de titelkandidaten en nog vier ronden te gaan, is de MotoGP-kampioenschapsrace klaar voor een spannende ontknoping.

F1 & MotoGP nieuws elke dag in je inbox.

Francesco Bagnaia claimde zijn achtste overwinning van het seizoen met een sterk optreden tijdens de hele race. De regerend kampioen pakte de nagel bij de lancering en wist het tempo te bepalen. Zijn overwinning ging ten koste van Jorge Martin, die vanaf de 11e plaats startte en de race als tweede afsloot. De leiders in het kampioenschap staan nu slechts 10 punten los van elkaar.

Marc Marquez leverde weer een prachtige rit af en finishte als derde, terwijl hij zijn positie in de laatste ronden moest verdedigen. Ondertussen had Pedro Acosta weer een nachtmerrie, want de rookie viel in de beginfase uit. Bagnaia maakte een snelle start en werd meteen uitgedaagd door Acosta, maar de regerend kampioen toonde geen genade en nam de leiding terug. Daarachter hield Brad Binder stand in de strijd om de derde plaats.

Zowel Martin als Marquez waren in de aanval, waarbij Marquez een gewaagde inhaalactie uitvoerde op Jack Miller om de top vijf binnen te dringen. Het drama sloeg echter toe toen Alex Marquez in botsing kwam met Joan Mir, waardoor hij vroegtijdig moest stoppen en een long-lap penalty kreeg voor de komende Grand Prix van Australië.

Zoals gezegd ging Acosta&rsquo's race van goed naar een absolute ramp, want zijn crash in bocht 3 leverde Martin de tweede plaats op. Het duel tussen Bagnaia en Martin werd een spel van snelste ronden uitwisselen.

Marquez was echter nog niet klaar en maakte nog een dappere inhaalactie op Binder om naar de derde plaats te gaan. Binder kwam al snel onder druk te staan van Enea Bastianini, die zich in ronde 10 naar de vierde plaats vocht.

Verder naar achteren had Maverick Viñales een moeilijke start vanaf de eerste rij. Later raakte hij in gevecht met zijn teamgenoot Aleix Espargaro voor een plek in de top 10. Helaas ging Viñales onderuit in de eerste ronde. Helaas viel Viñales in ronde 12 uit, maar gelukkig bleef de rijder ongedeerd.

Naarmate de race vorderde, kwam Bastianini dichter bij Marquez nadat Marquez een fout maakte in bocht 1. Met minder dan een seconde tussen hen in, was de strijd om de laatste podiumplek voor de fans spannend. Met minder dan een seconde ertussen zat de strijd om de laatste podiumplek voor de fans op het puntje van hun stoel.

Aan kop hield Bagnaia het hoofd koel en hield een gat van acht tienden op Martin met nog maar een paar ronden te gaan. De regerend kampioen breidde zijn voorsprong uit tot meer dan een seconde en dwong Martin tot het uiterste. Bagnaia sloot de deal in de laatste ronde, pakte een cruciale overwinning en verscherpte de strijd om het kampioenschap met nog vier ronden te gaan. Martin eindigde als tweede, gevolgd door een zwaarbevochten podium voor Marquez, die van de negende naar de derde plaats klom.

Bastianini kwam als vierde over de streep en had een solide weekend, voor Franco Morbidelli als vijfde. Morbidelli zette zijn sterke vorm van zondag voort en eindigde voor Brad Binder als zesde. Marco Bezzecchi en Fabio Di Giannantonio maakten de top acht compleet.

Espargaro en Miller maakten de top 10 compleet, hoewel de Australiër moeite had om zijn vroege tempo vast te houden. Johann Zarco werd 11e en versloeg nipt Fabio Quartararo, die tegen het einde zonder brandstof kwam te zitten. Takaaki Nakagami had een emotionele thuisrace en eindigde voor Luca Marini en Raul Fernandez.