Jorge Martin domineert de GP van 2024 in Indonesië en vergroot voorsprong in MotoGP-kampioenschap

29. 09. 2024
7 min

Eliška Ryšánková
News.GP-journalist die alles te maken heeft met de spannende wereld van de MotoGP en Formule 1.

MotoGP jorgemartin pramacducati meldt motogpindonesia motogps zondag

Jorge Martin leverde een meesterlijke prestatie tijdens de 2024 Pertamina Grand Prix van Indonesië. Hij behaalde zijn eerste overwinning sinds de GP van Frankrijk en breidde zijn voorsprong in het kampioenschap uit naar 21 punten. Rookie Pedro Acosta maakte indruk met een tweede plaats, terwijl regerend kampioen Francesco Bagnaia het podium completeerde na een moeilijke start.

F1 & MotoGP nieuws elke dag in je inbox.

Jorge Martin behaalde een verbluffende overwinning tijdens de Pertamina Grand Prix van Indonesië, zijn eerste sinds de Grand Prix van Frankrijk. De Spaanse coureur was in onstuitbare vorm, want hij behaalde de overwinning met 1,404 seconden en pakte een cruciale 25 punten om zijn voorsprong in het kampioenschap uit te breiden naar 21 punten, waarmee hij zichzelf goedmaakte na de fout van zaterdag. Martin ontzegde Pedro Acosta de overwinning ondanks een zeer indrukwekkende rit van de rookie-ster. Acosta&rsquo's tweede plaats bracht hem naar de vijfde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Regerend kampioen Francesco Bagnaia maakte het podium compleet na een moeilijke start.

Vanaf de start had Martin het voor het zeggen en opende een duidelijk gat, met Enea Bastianini op zijn hielen. Bagnaia had een moeilijke openingsronde en viel terug naar de zesde plaats nadat hij werd gepasseerd door Bezzecchi en Morbidelli.

Er ontspon zich al vroeg een drama, waarbij Jack Miller, Alex Marquez, Aleix Espargaro en Luca Marini allemaal crashten in bocht 2. Ondanks het incident ondernamen de FIM-stewards geen verdere actie. Marc Marquez herstelde zich van de twaalfde naar de zevende plaats en won terrein terwijl hij zijn zinnen zette op Bagnaia.

Vooraan reed Martin het tempo opdrijvend, zette de snelste ronde neer en bouwde zijn voorsprong uit tot 1,333 seconde. Acosta, op dreef, pakte met een clean move de tweede plaats van Morbidelli en liet zien waarom hij'een van de spannendste rookies van dit seizoen is.

Er ontstond negen ronden lang een fel gevecht tussen Fabio Di Giannantonio en Marc Marquez, totdat Di Giannantonio&rsquo's race eindigde met een crash in bocht 10, waardoor hij 17e werd. Marquez's hoop op een comeback werd in ronde 12 de bodem ingeslagen toen technische problemen hem dwongen de race te staken.

De strijd om het podium laaide op, met Morbidelli, Bastianini, Bezzecchi en Bagnaia in close combat. Bastianini's push naar de derde plaats kwam in ronde 17, maar zijn aanval eindigde met een crash in ronde 21, waardoor zijn kans om het gat in het kampioenschap te dichten teniet werd gedaan toen er nog maar 12 rijders in de race waren.

Bagnaia vond laat zijn ritme en haalde Bezzecchi en Morbidelli snel achter elkaar in om de derde plaats op te eisen. Acosta, met een te grote voorsprong voor Bagnaia, werd tweede. Martin had ondertussen een voorsprong van twee seconden en reed naar de overwinning.

Morbidelli hield stand voor de vierde plaats, waarmee hij zijn sterke vorm voortzette en Bezzecchi voorbleef als vijfde. Maverick Viñales eindigde als zesde, de beste Aprilia-rijder, met Fabio Quartararo als zevende, waarmee hij zijn reeks sterke finishes voortzette. Brad Binder volgde als achtste.

Johann Zarco eindigde als negende voor Honda LCR, voor Raul Fernandez, die de top 10 compleet maakte. Takaaki Nakagami en Alex Rins waren de laatste finishers in deze bewogen race.