07. 07. 2024
3 min

James Whitaker

mercedes f1zilversteen lewishamilton

Lewis Hamiton wint de Grand Prix van Groot-Brittannië in 2024 en maakt daarmee een einde aan een bijna drie jaar durende wachttijd voor een F1-overwinning. Kampioenschapsleider Max Verstappen eindigt als tweede voor Lando Norris.

F1 & MotoGP nieuws elke dag in je inbox.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië werd dit jaar gedomineerd door lokale coureurs George Russell, Lewis Hamilton en Lando Norris. Nederlander en kampioenschapsleider Max Verstappen moest genoegen nemen met de vierde plaats.

De start van de race zelf was het beste voor Russell, die de eerste plaats vasthield voor Hamilton. Norris viel terug naar de vierde plaats achter Verstappen.

De stand na 10 ronden in de top 10 was als volgt: Russell, Hamilton, Verstappen, Norris, Piastri, Sainz, Stroll, Leclerc, Hülkenberg en Alonso.

In ronde 15 ging Norris Verstappen voor en begonnen de coureurs zich voor te bereiden op de regen die volgde.

Op het moment dat het begon te regenen, kwam Piastri ook voor Verstappen. Hamilton nam vervolgens de leiding in ronde 18, maar niet voor lang. De McLaren-coureurs waren op dat moment erg snel, waarbij Norris de leiding nam en Piastri achter hem aankwam.

Enkele coureurs gingen vervolgens pitten voor tussenbanden. Maar niet de leiders in de race.

Dat veranderde in ronde 27. Toen gingen alle koplopers voor tussenbanden - met uitzondering van Piastri, die een ronde later stopte en het verlies incasseerde.

De volgorde op het voorhoofd was als volgt: Norris, Hamilton, Verstappen, Russell en Sainz. Norris viel terug naar de zevende plaats.

In ronde 34 trok Russell zich terug uit de race vanwege technische problemen.

Het circuit begon toen op te drogen en ongeveer 15 ronden voor de finish was het de beurt aan de laatste ronde pitbochten - dit keer gingen de coureurs voor droge banden.

Hamilton, Verstappen en Piastri gingen in ronde 39 naar de pits. Norris wisselde een ronde later van banden, maar door een vertraagde pitstop verloor hij de leiding en viel terug naar de tweede plaats achter Hamilton.

Hamilton stond vervolgens de koppositie niet meer af en behaalde zijn eerste overwinning sinds 2021.

In de resterende ronden verloor Norris de positie aan Verstappen.

Piastri pakte de punten voor de vierde plaats, voor Sainz, die het punt pakte voor de snelste ronde van de race.

De top tien werd gecompleteerd door Hülkenberg, Stroll, Alonso, Albon en Tsunoda.