Bracia Marquez ukarani grzywną za naruszenie pit lane podczas kwalifikacji w Jerez

Photo: Gold & Goose / Red Bull Content Pool

27. 04. 2025 10:28 CET
icon timer
3 min

Bracia Marquez ukarani grzywną za naruszenie pit lane podczas kwalifikacji w Jerez

Eliška Ryšánková

Eliška Ryšánková

Dziennikarz News.GP zajmujący się ekscytującym światem MotoGP i Formuły 1.

MotoGP marcmarquez alexmarquez ducatilenovoteam gresini jerezmotogp motogp2025season motogpupdate

Marc Marquez i Alex Marquez zostali ukarani grzywnami w wysokości 2000 euro po wyjeździe z pit lane na czerwonym świetle podczas kwalifikacji MotoGP w Jerez. Pomimo incydentu, Marc utrzymał miejsce w pierwszym rzędzie, podczas gdy Alex startował z czwartej pozycji. Fabio Quartararo wywalczył pole position, kończąc niepokonaną serię kwalifikacyjną Marca

Wiadomości F1 i MotoGP codziennie do Twojej skrzynki odbiorczej.

Obecny lider MotoGP Marc Marquez i jego brat Alex Marquez zostali ukarani grzywną w wysokości 2000 euro podczas kwalifikacji w Jerez. Powodem był błąd w pit lane.

Na początku Q2 obaj zawodnicy przekroczyli linię wyjazdu z pit-stopu zanim zapaliło się zielone światło, co oznaczało, że wyjechali z pit-stopu, gdy był on oficjalnie zamknięty. Zgodnie z zasadami MotoGP, zawodnicy nie mogą wyjeżdżać z pit lane na czerwonym świetle.

Alex Marquez został ukarany anulowaniem pierwszego okrążenia. Ponieważ jednak jego najlepsze okrążenie przypadło na znacznie późniejszą część sesji, jego czwarte miejsce na starcie pozostaje bezpieczne. Z kolei Marc Marquez zachował wszystkie swoje okrążenia, ponieważ po przekroczeniu linii mety natychmiast się zatrzymał i czekał na zielone światło. Stewardzi uznali, że nie uzyskał żadnej przewagi.

Pomimo dramatu, Fabio Quartararo zdobył pole position i zakończył doskonałą passę Marca w tym sezonie. Marc nadal zajął drugie miejsce, podczas gdy jego kolega z zespołu Francesco Bagnaia zajął trzecie miejsce.

Bagnaia, rozmawiając po kwalifikacjach z MotoGP.com, zasugerował, że czeka, aby zobaczyć, czy nastąpią jakieś zmiany z powodu kar: "Zobaczymy, czy coś się zmieni, ponieważ zarówno Alex, jak i Marc wyjechali, gdy światła były jeszcze czerwone", powiedział. "Może uda mi się przesunąć o jedno miejsce. Tak czy inaczej, jestem bardzo zadowolony z naszej pracy i czuję się świetnie na motocyklu".

Marc przyznał, że zareagował tak szybko, jak tylko mógł, gdy zdał sobie sprawę ze swojego błędu. W rozmowie z Crash.net powiedział: "Jeśli dostanę za to karę, możecie zapomnieć o mistrzostwach" - zażartował Marc. "Wyjechałem, ale hamowałem bardzo mocno i zatrzymałem się, ponieważ myślałem, że światło zaraz zmieni się na zielone".

Dodał: "Najważniejsze, że dobrze spisaliśmy się na torze. Wróciliśmy do pierwszego rzędu. Fabio był dziś niesamowity - przejechał okrążenie w 1:35.6, bardzo szybko - i jesteśmy tuż za nim, bardzo blisko. To będzie naprawdę zacięty wyścig pomiędzy Fabio, Pecco (Bagnaia) i Alexem".

Jednak w przeciwieństwie do Marca, Alex nie zwolnił po przekroczeniu linii wyjazdu z pit-stopu, przez co jego pierwsze okrążenie zostało anulowane.

logo-newsgp logo-instagram logo-linkedin logo-whatsapp

Do tematu

Wiadomości F1 i MotoGP codziennie do Twojej skrzynki odbiorczej.

logo-newsgp
Informacje

icon F1 and MotoGPWiadomości F1 i MotoGP

icon articlesNowe artykuły codziennie

icon worldWiadomości z całego świata

icon reportsRelacje z wyścigów

logo-newsgp logo-instagram logo-linkedin logo-x logo-whatsapp logo-youtube

Wiadomości F1 i MotoGP z całego świata

Contact

NewsGP s.r.o.
Nové Sady 988/2
602 00, Brno, Czechia
IČO 22343776
European Union

info@news.gp


We have established partnerships with circuits, organizers, and official partners. As we do not collaborate directly with the owner of the Formula 1 licensing, it is necessary for us to include the following statement:

This website is unofficial and is not associated in any way with the Formula 1 companies. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP, GRAND PRIX and related marks are trade marks of Formula One Licensing B.V.